kobieta-trenuje.pl

Kolejna witryna oparta na WordPressie

zasady zdrowego żywienia
Dieta

Najważniejsze zasady zdrowego żywienia

Na zdrowie oraz szczupłą sylwetkę wpływ ma wiele elementów, ale zdecydowanie najważniejsza dla obu tych kwestii jest właściwa dieta. Nie bez powodu mawia się, że jest się tym, co się je. Spożywane pokarmy mają niebagatelny wpływ na zdrowie i samopoczucie, a nawet wygląd. Złe odżywianie się powoduje szereg groźnych chorób, podczas gdy dobre jest w stanie znacznie podnieść jakość życia, a także realnie je wydłużyć. Warto więc poznać najważniejsze zasady zdrowego żywienia.

Regularne spożywanie posiłków

Zasada ta jest powtarzana jak mantra przez specjalistów żywienia i lekarzy – skutki jej niestosowania znają zwłaszcza specjaliści gastrologii. Jednak problemy gastryczne to tylko jedna z wielu konsekwencji nieregularnego jedzenia. Na szczęście popularność lunchboxów i cateringu dietetycznego udowadnia, że Polacy coraz bardziej biorą sobie tę zasadę do serca. Pamiętać zaś muszą o niej wszyscy – często jest ona przypisywana osobom odchudzającym się. Głodzenie się jednak w ciągu dnia powoduje nie tylko zwiększony apetyt wieczorem i zjadanie większych ilości pokarmu, ale też spadki energii, koncentracji oraz samopoczucia, co szczególnie daje się we znaki w pracy i w szkole.

Dobrej jakości żywność

Oczywiście nie chodzi tu wcale o to, by wybierać produkty eko czy z wysokiej półki, gdyż ich ceny są zawrotne. Trzeba po prostu zwracać uwagę na to, co się je, a pomoże w tym znajomość podstawowych składników. Im więcej chemicznych substancji (które łatwo poznać przez typowe oznaczenia), tym gorszy produkt. Zaleca się też, by unikać żywności wysoko przetworzonej, tj. przede wszystkim gotowej, jak dania w proszku itp. Takie produkty, nawet jeśli chodzi o mrożone pizze czy pieczywo do samodzielnego pieczenia, mają w sobie całą tablicę Mendelejewa, a przy tym minimalną zawartość składników odżywczych. W dodatku posiadają ogromne ilości tzw. ukrytego cukru i soli. Im więc prościej się jada, tym lepiej, a ideałem jest, gdy większość posiłków przyrządza się samodzielnie.

Stop tłuszczom zwierzęcym

Smalec to produkt, o jakim powinno się zapomnieć, dobrze będzie wyrzec się też masła, a już na pewno tłustego, czerwonego mięsa. Ten ostatni składnik zresztą budzi coraz mniejszy entuzjazm, choćby dlatego, że mięso jest coraz gorszej jakości. Coraz popularniejsze są też diety wegetariańska i wegańska. Na pewno warto przynajmniej spróbować je stosować, ponieważ zastępowanie tłuszczów zwierzęcych roślinnymi jest jedną z najlepszych rzeczy, jakie można zrobić dla swojego zdrowia, a także, oczywiście, sylwetki.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *