kobieta-trenuje.pl

Kolejna witryna oparta na WordPressie

węglowodany w diecie
Dieta

Węglowodany w diecie – korzyści zdrowotne i zalecane spożycie

Węglowodany występują w wielu produktach spożywczych, m.in. warzywach, owocach, pieczywie, makaronie czy produktach mlecznych. Ciało wykorzystuje je do produkcji glukozy, która jest głównym źródłem energii dla organizmu. Glukoza to rodzaj cukru, który ciało wydatkuje natychmiast bądź magazynuje i wykorzystuje, gdy zachodzi taka potrzeba. Węglowodany złożone zawarte są głównie w produktach pełnoziarnistych i w znacznie mniejszym stopniu zwiększają poziom cukru we krwi niż węglowodany proste. Warto mieć to na uwadze, ponieważ wysoki poziom cukru może być przyczyną wielu schorzeń.

Czy węglowodany w diecie są konieczne?

W odpowiednio zbilansowanej diecie, węglowodany dostarczają ponad połowę energii, potrzebnej do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ich całkowite wykluczenie może powodować uczucie zmęczenia i oszołomienia. Mimo coraz większej popularności diet niskowęglowodanowych, eksperci uważają, że nie należy radykalnie eliminować tego makroelementu. Spożywanie odpowiedniego rodzaju węglowodanów, znacznie obniża ryzyko wystąpienia chorób serca czy udaru mózgu. Okazuje się, że osoby, które regularnie spożywają owoce, są mniej narażone na cukrzycę, w porównaniu do osób, które ich nie jedzą.

Jednak w dzisiejszych czasach, węglowodany kojarzą się głównie z dietą zachodnią, która obfituje w wysoko przetworzone i ogólnodostępne przekąski, białe pieczywo, słodycze i fast food. Tego typu pokarmy zawierają małą ilość błonnika, witamin i minerałów, a ich spożywanie może zwiększać ryzyko pojawienia się wielu chorób przewlekłych. Wspomniane produkty mogą stanowić dodatek do diety, ale nie jej podstawę.

Jaka jest zalecana dzienna ilość węglowodanów?

Wiek, płeć, stan zdrowia oraz poziom aktywności fizycznej, to główne czynniki, którymi należy się kierować, ustalając odpowiednią ilość dziennego spożycia węglowodanów. Powinny one stanowić około 50 procent zapotrzebowania kalorycznego. Jednak najlepszym i najłatwiejszym sposobem na odpowiednie zbilansowanie tego makroskładnika, jest zastosowanie reguły połowy talerza. Połowę talerza powinny stanowić warzywa, jedną ćwiartkę powinny stanowić produkty pełnoziarniste, a drugą ćwiartkę – białko.

Węglowodany w diecie są głównym źródłem paliwa i składników odżywczych dla organizmu. Warto zwracać uwagę na wielkość ich porcji, zawarte w nich witaminy i minerały oraz stopień przetworzenia. Produktami zasługującymi na szczególne wyróżnienie są warzywa, owoce oraz produkty pełnoziarniste. Spożywane regularnie, zapobiegają wielu chorobom, takim jak choroby serca, cukrzyca czy udar.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *